Erdély - az egész

2011.08.18. 22:13

Szerencsésen hazaértünk, meg minden.
Nem kezdem a sztorit hátulról, hanem mindent szépen sorba.
(ami zöld, az kattintható, kép, szöveg, vagy valami nyitódik meg új ablakban)


Hétfő este írtam az előzményekről.
Így történt az egész: 22-kor elindultunk, Szeged felé vettük az irányt. A gps arra koordinálta az kocsit. Vagyis minket. Szeged után Hmvhely, Orosháza, Csorvás citi, Békéstsaba, Gyula, aztán ott mentünk ki, addig kibírtam éb(e)ren. Átléptük a határt, és off. Persze Szegedig Lilla szája járt folyamatosan, hogy: anya, az ott mi; hova megyünk; milyen gyorsan megyünk; milyen hideg van; milyen sötét van; Tibor, az ott mi; az ott miért világít; ez milyen város; az miért piros; itt egy alagút; ez milyen híd; ott van egy kutya, el ne üsd; szegény kutya... és társai...
Ha nem teszem be a fülest, akkor a psziátrián megtaláltatok volna...

 

Kedden reggel 10: megérkeztünk a szállásra, Borzont-ra. Egy lovaspanzióba. Lent a lovak, fent a szobák. Tiszta jó, szekér, patak, kistó, sütögető hely az udvaron, lent egy étkező-szerűség. Tetszett nagyon. Mellettünk volt egy fogadó. Jó volt a kaja, majdnem minden nap ott ettünk. Kivéve amikor nem. Sétáltunk a környéken, nagyon szép. Valami medencében lehettünk, mert hegyek vettek körül. Elől, hátul, jobbra-balra, mindenhol csak hegyek (jó, dombok, de az alföldi ember nem sűrűn lát hegyet/dombot).


Aztán szerda, Gyilkos-tónál voltunk meg a Békás-szorosnál. Egész nap esett, és így még "gyilkosabban" nézett ki a tó. A szoros meg ködös volt... 2 lej volt egy pisi (vagyis a vöcö), 4 lej egy kv, 5 lejtől a sör. Persze Ciuc :) [egy lej kb. 65-70 Ft]
A rossz idő ellenére jó képeket csináltam :)


Csütörtök Parajd, a sóbánya... nem ilyennek képzeltem... biztos annyi lesz, hogy lemegyünk, és lesz ott egy-két csille, meg ilyenek, erre... Gyalogolunk lefelé a kb 200 lépcsőn, és előznek minket megfelé, foci, tollas, meg pingponglabdákkal és ütőkkel, meg babakocsikkal, meg nagy táskákkal. Mi meg csak néztünk, hogy hát ezek? Majd leértük. Mint egy föld alatti város... Ámultunk és bámultunk... Volt ott külön kávézó épület, meg wc (ilyen konténeres). Ja, a belmagasság szerintem volt vagy 20 méter. Volt még ott kápolna, büfék, ugrálóvár(!) a kicsiknek, meg egy csomó hinta, meg székek & padok. Minden harmadik ember asztalán laptop, mivel wifi is volt. Eszméletlen. A család lejön reggel, egész estig ott vannak a jó sós levegőn, visznek kaját, kajálnak, a gyerekek jáccanak, a felnőttek olvasnak. Rengetegen voltak. Nem semmi. Aztán megyünk tovább, jön egy hapsi, fújja a sípot, mi meg nézünk, hogy mi történt... Hívta az embereket tornázni. Kész volt az a hely. Ja, a kápolnában épp miséztek. Szenzációs hely volt. El is telt a nap.


Péntek: Csíksomlyó, a búcsú helyszíne, meg megnéztük a templomot. Nagyon szépek voltak. Nem messze onnan volt egy forrás: AZ ÉLET VIZE volt, ittam is belőle, eléggé vasas volt, utána meg volt egy "medence" és ott meg lehetett áztatni a lábakat. Pont jött egy néni, mondta, hogy tessék nyugodtan kipróbálni, nagyon jó. Kipróbáltam. Kellemes hiiidddeeg volt, majd lefagyott a lábam térdig. Jó volt reumára, izületi cuccokra, meg mindenre, de nekem egyik sincs (még jó).


Szombat, utolsó előtti nap: Marosvásárhely(asszem)en voltunk, érdekes volt a régi városrész. Aztán mentünk még a városba jó sokat, úgyhogy nagyon kellett vcre mennem, ott volt valami bevásárló központ. Annyira rohantam a vchez, hogy azt hallottam, hogy Tankcsapda szólt, de hogy melyik számuk volt... Aztán felmentünk a Szent Anna tóhoz. Szerpentines és hajtűkanyaros utakon. Érdekes volt. Ennyi volt a zzzombat.


Vasárnap, az uccsó nap: túrázós nap volt, de előtte szétnéztünk Korondon, vettünk egy-két köccsögöt, meg hoztam szuvenyírt a lányoknak (lakótársaknak). Korondon volt egy kis túra szerű valami, egy úgy nevezett Csiga-domb. Miértcsigadomb? Mert sok ott a csiga. De nem ezért különleges, hanem mert van egy olyan forrás, ami (sós, meg büdös, de nem ez a lényeg) építi az aragonitot (gyk: az egy ásvány). Nagyon érdekes. Ezután volt még egy túra betervezve, a Só-szorosban. Ez persze már Parajdon volt, ahol a sóbarlang is volt. Visszamentünk a szállásra, még fotóztam lovat, másikat meg macskát.


Hétfő reggel 6-kor indultunk, 4-re itthon is voltunk.
Szerencsésen hazaértünk, meg minden.

süti beállítások módosítása